JB Berryboost

virtuaalihevonen

berry

s. 24.04.2018
suomalainen puoliverinen
tamma
164cm, ruunikonkimo


JB Berryboost edellisen omistajan luona

© Elisa ja Anne L

Berry on oman arvonsa tunteva, mutta leppoinen vanha rouva, josta on vanhemmilla päivillä kuoriutunut oikein kelpo opetusmestari. Berryä on helppo käsitellä ja kaikki hoitotoimenpiteet sujuvat sen kanssa hyvin jouhevasti. 

Tamma nauttii johdonmukaisesta käsittelystä ja tekee juuri niin kuin ratsastaja pyytää - myös silloin, kun ratsastaja ei sitä itse tajua. Niinpä varsinkin kokemattomampien ratsastajien kanssa saattaa vaikuttaa siltä, että Berrylle jää käsijarru päälle.

Berryllä on historiaa kilparatsuna ja kisapaikan jännityksestä se syttyykin edelleen. Kokenut tamma ei turhia hötkyile, mutta kotioloihin verrattuna ratsastajan saattaa yllättää sen virittynyt olemus. 

VH18-031-0195, #PKK2712
Omistaja: Henna Havumäki (VRL-12757)
Kasvattaja: Järnby

Berry on satunnaisessa kilpailukäytössä

Ei vielä palkintoja

SUkU

i. Moorwood Osric
Fn, PP-MVA, KTK-III

ii. Shazbot
VIP MVA Fn

ie. Shellbina's Alissia
(Fn, PKK-V, PP-MVA-arv.)

e. Airelle Rouge
KTK-III

ei. Clarimonde
VIP MVA Fn, PKK-V, KTK-II, KRJ-I

ee. Myrtille Marquante
PP-MVA, PKK-V

Berryllä on 2-polvinen suku, jossa esiintyy paljon rohkeutta, itsevarmuutta ja myös hyvää käsiteltävyyttä. Näyttelyiden lisäksi sukulaisia on nähty myös kilpakentillä, vaikkei suvusta löydykään suuria kilpailutykkejä. Berry jatkaa kuitenkin hyvin tasaisten perussuorittajien jalanjäljissä. 
Jälkeläiset

Kilpailut ja tapahtumat

16.11.2022 Valmennus Royal Gardensissa

16.11.2022 Royal Gardes - kouluvalmennus
Valmentaja Kiaran Rosenberg

Sumu oli laskeunut vuoristolta alas kartanon niskaan, mutta Kiaranin mielestä vielä oli hyvin näkyvyyttä pitää valmennukset ulkona yksityistallin hyvin valaistulla kentällä. Kiaran järjesti Alkubriiffin kentällä, jossa Loius ratsasti silmäterällään Rizillä. Tarkoitus oli havainnollistaa ja syventää vastauksia ratsukoiden esittämiin kysymyksiin.
Hän oli erittäin yllättänyt, kun oli esittänyt kysymyksiä valmennuksen aiheesta.
“Ei ole väärin sanoa, että avotaivutuksessa käännetään etuosa pois uralta. Mutta avotaivutuksessa pääpointti on tehdä taivutus tasaisesti koko rungosta. Liike ei pysähdy kaulaan, lavoille tai selkään. Liikkeen on mentävä kokonaan läpi”, Kiaran selitti ja huomasi, että hetkessä useamman mielikuva avotaivutuksesta muuttui hetkessä.
“Me emme halua vetää kaulaa sisälle ja antaa takaosan pulpahtaa ulos. Siinä vedetään turhaan kaulaa linkkuun ja paino on liikaa takaosalla, ettei lavat pääse työskentelemään. Avotaivutus on ennen kaikkea kokoava liike, takaosan pitäisi hännän tyvestä laskea, hevonen ikään kuin istuu, ja lapojen pitäisi irtaantua sekä kohota ylöspäin. Sitä on kokoaminen. Eli ei ole väärin ajatella, että avotaivutus tuo lapoihin irtonaisuutta ja etuosan kevyeksi. Avotaivutus on ratsastuksen aspiriinia”, Kiaran jatkoi selittämistä ja seurasi ratsukoita haukan tarkalla katseella. Mikään yksityiskohta ei jäänyt mieheltä huomaamatta.


Loius ratsasti Riziä pitkillä kankiohjilla ja kapsonilla. Ori käveli reippaasti ja pelkästä istunnasta ori teki pituushalkaisijalla avotaivutusta.
“Avotaivutuksessa ei vedetä kaulaa ulos, mutta esimerkiksi kapson ohjalla voidaan vähän johdattaa päätä pois liikkeen suunnasta. Taivutus halutaan tasaisesti rungosta, ei pelkästä etuosasta. Kuten Loius nyt demoaa pituushalkaisijalla mitä eroa on tuupata pelkkä takaosa pois ja johdattaa kaulaa, versus taivutus tulee koko rungosta ja kaula menee pois liikkeen suunnasta ja vain etuosa siirtyy uran sisäpuolelle. Hevonen pysyy helposti kolmella ja neljällä uralla ja huomaatte, että ratsu hieman jo kohoaa etuosasta” “Merkeistä sen verta, että monelle on perinteisessä muodossa opetettu että ensin haetaan hyvä asetus ja taivutus. Esimerkiksi hyvä lähteä voltilta ja jatkaa sitten suoraa uraa. Ulko-ohja säätelee asetusta, ettei kaula käänny liikaa ja sisäpohje pitää hevosen linjalla, ettei käänny takaisin uralle. Moni saattaa siirtää ulkopohkeen taakse, ettei takaosa karkaa. Mutta annetaan Loiuksen vielä demota, että liike tulee istuinluista ja omasta kehonkielestä. Hän hieman johdattaa kapson ohjalla ja sitten siirtää lantiota liikkeen mukaisesti. Ja näin tekee hienon avotaivutuksen. Monesti istunta riittää, että lopussa voidaan kokeilla toimiiko muilla. Uskon, että toimii. Laitan vaikka pääni pantiksi. Mutta eiköhän anneta aplodit Rizille ja Loiusille ja hypätä omien ratsujen kyytiin. Ryhmä 1, olkaat hyvät”, Kiaran kiitti ja kumarsi sekä jäi odottelemaan, että ensimmäiset kolme ratsukkoa saapuvat maneesiin.


Henna ja Berry ratsastivat ryhmässä 2.


Ryhmä 2. oli selkeesti team isot hevoset, kun valkea iso puoliveritamma ravasi tumman ja tulisen puoliveritamman varjossa. Kimo ravasi korvat hörössä vähät välittäen, jos muut kävi kierroksilla. Berry teki työtä pyydettyä ilman suurempia mutinoita. “Hieno tamma, tyyni ja rauhallinen”, Kiaran kehui ja lähestyi ratsukkoa varovaisesti. Henna siirsi tamman käyntiin ja Kiaran silmäili kimoa. Tamma liikkui rennosti pää nyökkien eteen.
“Tuossa on hyvä ja rento muoto. Selkeä hyppääjä”, Kiaran tokaisi ja antoi ratsukolle luvan näyttää avotaivutusta voltin kautta. “Etuosa siirtyy hyvin ja paino pysyy koko ajan takajaloilla, kuten näet tamma vähän nousee lavoista kootumpaan muotoon ja taivutus tulee hyvin koko kropan läpi. Pelkkä pää ei käännyt tai lavat. Avotaivutuksen tarkoitus on toimia kokoavana liikkeenä ja sitä voi hyödyntää esteratsastuksessa, yhtä hyvin missä tahansa lajissa. Ratsastuksen aspiriinia, kun etuosa kevenee ja tuo lapoihin enemmän liikettä sekä pääsee hieman kootummaksi”, Kiaran kertoi ja seurasi ratsukon edistymistä. Berry otti liikaa tukea seinästä, että takaosa valahti pariin otteeseen. Henna sai olla tarkkana ulkopohkeen kanssa ja ettei anna sisäohjaa tai pohjetta liikaa. Kun tamma tuli hieman suoremmaksi, edistyi avotaivutukset käynnissä. Ravissa piti ottaa voltin kautta muutaman askeleen verran kerralla, kun takaosa tykkäsi valua kentän aitaan kiinni.


Pituushalkaisijalla ja ympyrällä oli sama, että tamman takaosa tahtoi valua pois tai taivutusta tuli liikaa, ettei ollut enää avotaivutusta. Henna sai hieman liioitellusti ottaa ulkopohjetta taakse, että takaosa pysyi paikoillaan ja pelkkä etuosa siirtyi sisälle. Muutaman hyvän toiston jälkeen käynnissä, otettiin ravissa ja myöhemmin laukassa. “Sillä on sellainen estehevosen laukka. Sisäjalka on kokoajan valmis ponnistamaan ylös. Anna vähän enemmän sisäohjaa, että laukka pysyy rullaavana. Ja jos siltä tuntuu voi pidentää ohjaa. Avotaivutuksessa käännä lantiota enemmän liikkeen mukaisesti sisään. Berry todennäköisesti mukautuu ja avotaivutus pysyy hillittynä”, Kiaran kertoi ja seurasi tarkasti ratsukon etenemistä. Berry kohosi edestä ja liikkui hyvin ylämäkeen laukassa. Laukka oli todella rullaavaa ja muutaman kerran suoralla uralla Henna kokeili avotaivutusta.
“Pyöristä alaselkää ja nojaa vähän enemmän taakse. Nyt ei hypätä. Pidä sisäjalka lähellä ja käännä lantiosta”, Kiaran neuvoi ja muutaman hienon avotaivutuksen jälkeen Henna sai antaa pitkät ohjat.


30.-31.7.2022 Power Jump 2022

Power Jumpiin osallistuminen oli ollut pitkäaikainen haave, joka toteutui vihdoin tällä kaudella Berryn kanssa. Varmaan vähän klisee sanoa, mutta kilpailuihin lähdettiin ilman mitään suurempia odotuksia vain hankkimaan kokemusta ja nauttimaan tunnelmasta esteratsastuksen suurimpien nimien rinnalla. Lauantain mukava menestys toi paikan myös sunnuntain arvoluokkaan, jossa suoritus oli varma, mutta hitaanpuoleinen. Kovatasoisessa kilpailussa nollaratoja nähtiin monta, joten enimmäisajan ylityksestä otetut virhepisteet kävivät kalliiksi. 

30.7.2022 - Cloudfield Esteratsastus - Prix de Ruusuputiikki (kuvatuotosluokka) 130cm - 10/19 (3+/3+/3+)

"... ja kun Berry lähti ponnistamaan sen sarjan viimeisen esteen yli mä rukoilin mielessäni kaikkea mahdollista ja mahdotonta, että me selvittäis siitä. Sitä hyppyä varten planeettojen täytyi olla kohdallaan."

"Hurja, jopa abstrakti työ vie katseen heti ensimmäisenä planeettoihin! Piirrostyöhön kaipaisin samaa tarkkuutta kuin taustassa."

"Vau, tämä työ tarjoilee katsojalleen paljon. Symboliikkaa huokuva taivastausta, yksityiskohtaisesti työstetty yleisö ja intensiivinen kuvakulma ratsukosta pysäyttävät tämän kuvan ääreen pidemmäksikin aikaa. Yleisö elää ihan todella tämän ratsukon suorituksen mukana, ja päämäärätietoista meno onkin. Power Jump 2022 -kyltin sijoittelu PJ-logoineen on mielestäni hyvin onnistunut. se solahtaa katsomoon luontevasti. Pienenä huomiona on kehuttava hevosen silmiä: ne ovat todella kauniit!"

"Planeetat olivat selkeästi kohdillaan! Hienosti toteutettu vaikea kuvakulma. Kivaa panostusta myös yleisöön."

"Hieno sarjakuvamainen tyyli, jossa on käytetty kivasti kirkkaita värejä."

"Jännittävä taustatarinana toimiva saateteksti, joka antaa raamit itse kuvatyölle. Pilvistä muodostuva pegasos on hauska yksityiskohta ja planeettojen lisäksi palvelee teema-aihetta. Tässä kuvassa on vahvaa symboliikkaa ja mystiikkaa. Katsojien ilmeet ovat hauskoja ja niitä jää pitkäksi aikaa tutkimaan!"

31.7.2022 - CLOUDFIELD Esteratsastus - PJ Arvoluokka 130cm - 46/80 (3 vp 73.830 s)

8.-10.7.2022 - SOMMERSOLVERV 2022

Sommersolverv 2022 Norjassa alkoi Berryn kanssa lupaavasti. Ensimmäisen päivän kouluratsastus ja toisen päivän rataesteet olivat tasaista suorittamista. Vaikka aivan sijoituksille asti ei ylletykään, niin kokonaistilanne kenttärankingissa näytti hyvältä ja maastoesteille startattiin rankingin ykkössijalta. Valitettavasti maastoesteet päättyivät lopulta satulasta suistumiseen ratsastajan oman virheen takia ja lopputuloksena muuten hienosti menneistä kilpailuista oli hylätty tulos maastoesteillä ja siten myös kenttärankingissa. 

8.7.2022 - Brynhild Kouluratsastus - Helppo B - 14/55 (66,615 %)

9.7.2022 - Shelyes Esteratsastus - 90-100cm - 11/47 (4 vp – 69,11 s)

10.7.2022 - Brynhild Maastoesteet - 90-95cm - hylätty

Näyttelyt

10.06.2018 - Seppele Näyttelyt (PKK) - 4. Rakenne: Kimot - HY

Berry on satunnaisessa kilpailukäytössä ja tamman kanssa pyritään kilpailemaan erityisesti tuotoskilpailuissa ja muissa erityisissä tapahtumissa. Berry on kilpaillut porrastetuissa kilpailuissa maksimitasolleen.
Koulutustaso
  • Kouluratsastus: Prix St. Georges
  • Esteratsastus: 130cm
  • Kenttäratsastus: CIC1

Kuvagalleria

JB Berryboost edellisen omistajan luona
© Elisa ja Anne L

Power Jump 2022
© VRL-12757