Hukkapuro

virtuaalitalli / a SIM-game stable

Kouluvalmennus 28.01.2017

vip 25.01.2017

Valmennus täynnä!

Tervetuloa osallistumaan Hukkapurossa järjestettävään kouluvalmennukseen 28.1.2017. Valmennuksen taso määräytyy ratsukoiden mukaan ja ryhmät jaetaan, kun osallistujat ovat selvillä. Maksimissaan valmennukseen mahtuu neljä kolmen hengen ryhmää eli 12 osallistujaa. Puolet valmennuspaikoista on varattu Hukkapuron kasvateille sekä hevosille, joiden jompi kumpi vanhempi on Hukkapuron omistuksessa. Jokainen ratsukko saa valmennuksestaan itselleen lyhyen kommentin. Valmentajaksi saapuu saksalainen Johan Gwerder, joka käy säännöllisesti Hukkapurossa valmentamassa tallin hevosia

Osallistuminen

Lähetä osallistumisesi sähköpostilla osoitteeseen virtuaali@salaovi.net otsikolla "Kouluvalmennus 1/17" muodossa:

Ratsastaja - Hevosen nimi (http://-alkuinen osoite)
Lyhyt vastaus kysymyksiin:
1. Mikä on tämänhetkinen tasonne?
2. Mihin mahdolliseen ongelmaan haluat valmentajan kiinnittävän huomiota?

Huom! Yksi ratsastaja voi ilmoittaa valmennukseen vain yhden hevosen! Jos hevoselta ei löydy sivuiltaan luonnetta, liitäthän ilmoittautumiseesi mukaan lyhyen kuvauksen siitä, millainen hevosesi on ratsastettaessa.


© ransu.kuvat.fi

Ryhmäjako ja kommentit

Huom! 100+ sanaisen valmennusmerkinnän saat, kun yhdistät ryhmän yhteisen kommentin ja henkilökohtaisen kommentin yhdeksi tekstiksi.

Ryhmä 1 (HeA-VaB)

Tämän ryhmän kanssa paneuduimme pääasiassa ratsastajan istuntaan ja toimintaan hevosen selässä, sillä ratsukoista kaksi oli vielä tutustumisvaiheessa ja kolmas oli toivonut juuri erityistä huomiota ratsastajan istuntaan. Niinpä harjoitteet olivatkin valmennuksessa varsin yksinkertaisia: siirtymisiä eri askellajien välillä ja avo- ja sulkutaivutusta kulmien avulla. Pääpainona oli erityisesti tasapainoinen istunta ja eleettömät avut. Vaikka tässä valmennuksessa ratsastaja olikin pääosassa, ei ratsuja myöskään päästetty helpolla, vaan läpi valmennuksen tärkeää oli keskittyä siihen, että hevonen on hyvin avuilla ja kulkee hyvässä tahdissa.

Sorel - Huvin Justus
Sorelin ratsastuksesta oli helppo päätellä, että tämä taisi ratsastaa paljon itsekseen, sillä istunnassa oli muutamia selkeitä kohtia, jotka vaativat korjausta. Katse ylös hevosen korvista, kädet rennosti kannettuina ja jalkoja taaksepäin niin hyvä tulee! Justus näytti hyvältä koko valmennuksen ja ori sai huomattavasti lisää ryhtiä aktiivisella puolipidätteiden käytöllä.

Anni Salo - Carmenita
Annin ja Caran yhteistyö näytti varsin sujuvalta, vaikka yhteistä taivalta ratsukolla ei vielä takana ole kovin kauan. Uuden osaavamman ratsun kanssa Annin on kuitenkin vielä rohkeammin uskallettava vaatia nopeita reaktioita ja parempaa kokoamisastetta. Cara kyllä osaa, mutta ei tarjoa näitä ilmaiseksi. Istunnan kanssa tärkeää on muistaa rentous, jotta Caran lennokkaisiin askeliin pääsee paremmin mukaan.

Veera Ruusula - Kultan Helmiä
Tämän päivän harjoituksesta erityisesti siirtymät sopivat hyvin Veeralle ja Hellulle, sillä tamma vaikutti varsin hitaasti syttyvältä. Veeran pitääkin muistaa vaatia tammalta heti ensimmäisistä askelista kunnon reaktiota apuihin. Tamman kanssa ei myöskään saa jäädä vääntämään kilpaa, vaan mielummin muistuttaa nopeasti raipalla, jos muuten haluttua reaktiota ei saa. Näin Hellu pysyy kevyempänä ratsastaa. Kun Veera sai korjattua istunnassaan jalkaa taaksepäin, alkoi tamma reagoida myös pohkeeseen paremmin.

Ryhmä 2 (VaA)

Tässä ryhmässä jokainen ratsukko oli varsin erilainen, joten yhteisen tehtävän miettiminen vaati vähän enemmän pähkäilyä. Päätin omistaa valmennuksen ensimmäisen puolikkaan siirtymisille, mikä on takuuvarma harjoitus saada hevoset hyvään työskentelyvireeseen ja kuulolle, kunhan ne tehdään oikein. Jälkimmäisellä puoliskolla ehdimme vielä hioa laukanvaihtoja, joita Vaativa A ohjelmassa tehdään lävistäjällä kolme kappaletta joka neljännellä askeleella. Niinpä teimme valmennuksessa samoin.

Rim - Pancham Wolf
Rimin ja Panin valmennus alkoi varsin vauhdikkaissa merkeissä, sillä orilla oli virtaa vaikka muille jakaa. Rim saikin siis alun siirtymisissä keskittyä erityisesti rauhan löytämiseen ja siihen, että siirtyminen tehtiin vasta, kun Pan oli rentoutunut edellisessä askellajissa. Rentoutta haettiin rauhallisilla puolipidätteillä ja tyynellä istunnalla ja kun Rim ei lähtenyt Panin sähläämiseen mukaan, alkoi ori pikkuhiljaa rauhoittua. Laukanvaihdoissa Pan pääsi jälleen kuumenemaan ja kolmen vaihdon onnistuminen ei millään meinannut onnistua, orin jyrätessä eteenpäin. Käskin Rimin koittaa etsiä samanlaista tunnetta kuin valmennuksen alussa – oikeaa zen-mielentilaa – ja tämä vaikutti lopulta ratsukon suoritukseen positiivisesti.

Tuulia T. - Tenholan Turhapuro
Tuulia ja Tenho kävivät valmennuksen aluksi selvästi tiukkaa neuvottelua siitä, kuka määrää suunnan ja vauhdin. Niinpä Tuulian tehtävänä olikin tehdä siirtymisiä vaihtelevalla rytmillä niin, että Tenho joutui koko ajan pysymään tarkkana siitä, mitä siltä pyydettiin, eikä ruuna voinut alkaa ennakoida tulevaa. Samalla tärkeää oli vaatia Tenholta heti reaktio annettuun apuun ja käyttää tarvittaessa raippaa pohkeen tukena. Ei mennyt aikaakaan, kun Tuulia oli selvästi tilanteen herrana ja Tenho teki, mitä pyydettiin. Niinpä laukanvaihdot sujuivat ratsukolta hallitusti ja tasapainoisesti ja olivat sen näköisiä, että niitä kehtaa esitellä radallakin.

Mette - Jamiah Wolf
Mette ja Jamiah olivat aloittelemassa treenikautta pitkän joulutauon jälkeen ja se näkyi ratsukon toiminnasta. Mette oli jo etukäteen valitellut Jamiahin jäykkyyttä, joten siirtymisten lisäksi pistin ratsukon heti valmennuksen aluksi jumppaan taivutuksilla ja väistöillä. Mette sai tehdä aivan tosissaan töitä, jotta sai Jamiahin lopulta taipumaan edes jonkin verran. Kotiläksynä ratsukko saakin tehdä samoja harjoituksia jatkossakin! Laukanvaihtoharjoituksessa huomasi, että Jamiah on hieman väsynyt, eikä sen keskittymiskyky olisi jaksanut oikein riittää viimeisen tehtävän hiomiseen. Kun Mette oikein kannusti oria, esitti se kuitenkin oikein mallikkaita vaihtoja ja varmasti kun treenirutiinia on taas enemmän alla, ratsukolla sujuu valmennukset kokonaisuudessaan myös paremmin.

Ryhmä 3 (GP)

Tästä ryhmästä ei taitoa ja talenttia puuttunut, sillä kaikki ratsukot olivat jo tasonsa vakiinnuttaneet GP-tasolla. Niinpä päätin hieman sekoittaa pakkaa ja tauon aikana muutama ystävällinen tallityöntekijä olikin rakentanut maneesiin vanhan kunnon ratsastusleikkiradan: pujoteltavia kartioita, puomein rajattu sokkelo, sekä klassinen kananmunan kuljetus lusikassa tolpalta toiselle. Toki jokaisessa tehtävässä oli oma koukkunsa. Kartiot pujoteltiin sulkutaivutus siksakissa, puomein rajattuun ruutuun tultiin piruettilaukassa ja sokkelon jokainen kulma ratsastettiin muutamalla piruettiaskeleella, kanamuna kuljetettiin tolpalta toiselle passagessa. Välillä on hyvä hieman löysätä nutturaa, vaikka kouluratsastus tunnetusti onkin tiukkapipojen laji.

Emmeline Rochier - Everhart
Emmeline ja Evert olivat loppuun asti huoliteltu ratsukko, joka teki vaikutuksen heti maneesiin astuttuaan. Mietin, miten Emmeline suhtautuisi suunnittelemaani tuntiin ja täytyy myöntää, että ratsastajan ilme oli näkemisen arvoinen, kun esittelin päivän tehtävät. Leikkiä tai ei, Emmeline ja Evert suorittivat jokaisen tehtävän tarkasti ja virheettömästi. Emmeline oli kertonut ongelmastaan saada kunnon yhteys Evertiin ja etukäteen olin veikannut, että kyse voisi olla yksinkertaisesti yliyrittämisestä, olihan ratsukko valmistautumassa pian laatuarvosteluihin. Rennompien tehtävien parissa näyttikin siltä, että ratsukko alkoi vihdoin löytää sujuvampaa yhteistä säveltä.

Frida - Aquamarine F
Frida nimenomaan oli maininnut, että Malla oli viimeaikoina tuntunut varsin flegmaattiselta ja vaisulta, eikä sillä ollut ollut mielenkiintoa työskentelyyn. Niinpä toivoin, että vähän erilainen lähestymistapa harjoitteluun antaisi ratsukolle taas lisää intoa. Fridalla ja Mallalla meni tovi päästä vauhtiin, mutta lopulta vaikutti siltä, että tehtäväradan suoritus kelpasi molemmille. Kannattaa kotonakin tehdä monipuolisesti erilaisia harjoituksia ja välillä ottaa vähän rennomminkin, niin Malla ei pääse kyllästymään.

Eerika - Hukkapuron Pocket Rocket
Eerika ja Rosie selvisivät myös päivän tehtävistä hyvin. Lisätehtävänä Eerika sai myös ratsastaa tyhjällä pitkällä sivulla Rosieta aina välillä kunnolla eteen, jotta tamman laukka ei kaikkien kokoavien tehtävien takia jäisi lyhyeksi ja ”paikallaan pomppivaksi”, vaan kokoamisesta huolimatta laukka olisi etenevää. Erityisesti piruettilaukan jälkeen Eerikalla oli hankaluuksia saada Rosie taas venyttämään askeltaan, mutta tähän pitkällä sivulla tehty irrottelu auttoi.

Ryhmä 4 (IntII-GP)

Tässä ryhmässä useampi ratsastaja oli kertonut ongelmista laukanvaihdoissa, joten päivän päätehtävänä pureuduimme niihin. Pääteemana oli hyvin koottu ja tasapainossa kulkeva hevonen, jonka lisäksi kiinnitimme huomiota myös erityisesti tasaiseen rytmiin ja hevosen suoruuteen. Aloitimme laukanvaihtojen hiomisen ensin kolmen askeleen välein tehtävistä vaihdoista, joista etenimme vaihtoihin joka toisella askeleella ja lopulta vaihdot tehtiin joka askeleella. Jokainen ratsukko tuli vuorollaan keskihalkaisijalle tekemään vaihdot. Uralla ratsukoiden tehtävänä oli tehdä siirtymisiä askellajin sisällä joko käynnissä tai ravissa.

Rinaz - Trostlos' Spiritually Lost
Rinazilla ja Sipellä suurimmat ongelmat olivat laukanvaihtojen suoruudessa. Kuten Rinaz itsekin oli pannut merkille, Sippe lähti helposti huojumaan vaihdoissa puolelta toiselle. Tärkeää onkin pitää pohkeet tasaisesti tuntumalla, eikä lähteä liioittelemaan vaihtoa teatraalisesti istunnalla, jolloin Sippe ei pääse niin paljon vaappumaan. Parempi tehdä hieman vaatimattomammat vaihdot suorana, kunnes ne sujuu ja lähteä vasta sitten hakemaan näyttävämpää suoritusta.

Sonja - Renard Wolf
Sonjalta ja Redalta vaikutti olevan rytmitaju täysin hukassa, eikä askelten laskeminen aluksi oikein onnistunut, sillä Reda heitteli sekaan laukanvaihtoja potkulla maustettuna, niin että rytmissä oli mahdotonta pysyä. Tarkkailtuani ratsukkoa jonkin aikaa, panin merkille, että potku ilmaan tapahtui aina, kun Sonja horjahti hieman laukanvaihtoa tehdessä. Virhe ei ollut iso, eikä moni hevonen olisi siitä välittänyt, mutta Redalle se oli selvästi iso juttu. Niinpä käskin Sonjan kiinnittämään huomionsa omaan istuntaan ja tasapainoon ja kun ne olivat hyvin hallinnsa, sujui meno Redan kanssa huomattavasti paremmin.

Ninni H. - Wolf's Quincy
Ninni ja Räyhä on ratsukko, joka selvästi tuntee toisensa aivan läpikotaisin. Niinpä Ninnin ei tarvinnut kuin kääntää keskihalkaisijalle, kun Räyhä jo tarjosi laukanvaihtoja parhaimmaksi katsomallaan askelmäärällä. Niinpä Ninni saikin erityistehtävän vaihdella laukanvaihtojen määrää ja askelmääriä niiden välissä aivan vapaasti, jotta Räyhä ei voisi ennakoida tulevaa tehtävää. Samoin Ninnin tuli siirtää Räyhä heti vaihtojen jälkeen käyntiin. Kun ori alkoi ennakoimaan käyntisiirtymää, suhtautui se vaihtoihin rauhallisemmin ja pikkuhiljaa meno alkoi olla hallitumpaa ja rauhallisempaa ja lopulta Ninni pystyi toteuttamaan samoja tehtäviä kuin muutkin. Räyhän kanssa kannattaakin käyttää hyväksi sen ennakointitaipumusta.

Crimis - Gingersoul Wolf
Gingerillä vaikutti olevan tänään sellainen päivä, että Crimis vaikutti olevan hieman pulassa, kun voimakas ori päätti, että nyt mennään eikä meinata. Niinpä ratsukon kanssa todettiinkin, että oria selvästi kuumentava laukkatyöskentely sai jäädä hieman vähemmälle ja tämä ratsukko keskittyi enemmän siirtymisiin. Lisänä otettiin myös sopivissa kohdissa pysähdykset ja peruutukset, jotta Crimis todellakin sai Gingerin hallintaan. Tärkeintä oli vaatia Gingeriltä heti reaktiota apuihin, käyttää paljon puolipidätteitä ja pysyä itse rentona ja tyynenä, eikä jännittyä, vaikka ori yrittikin varastaa shown. Kun hyvältä tuntui, ratsukko sai tulla myös laukanvaihtoja, jotka näyttivät varsin komealta, kun Ginger keskitti oikeaan asiaan kaiken tarmonsa.