Hukkapuron valmennusviikonloppu 27.-28.6.2015

Tervetuloa osallistumaan Hukkapurossa järjestettävään valmennusviikonloppuun 27.-28.6.2015. Lauantain ryhmiin ovat tervetulleita kaikki koulukentillä kilpailevat suomalaiset puoliveriset. Sunnuntain ryhmät taas ovat avoinna kaikille Hukkapuron kasvateille. Tammoille ja oreille on omat ryhmänsä ja valmennukset käsittelevät Vaativa A - Intermediate II tasoa ratsukoiden osaamisen ja kiinnostuksen mukaan. Valmentajana toimii suomalainen kouluvalmentaja Sanna Mäkinen, joka käy vakituisesti Hukkapurossa valmentamassa tallin hevosia. Jokainen osallistuja saa valmennuksesta 100+ sanan kommentin.

Osallistuminen

Lähetä osallistumisesi sähköpostilla osoitteeseen virtuaali@salaovi.net otsikolla "Valmennusviikonloppu" muodossa:

Ryhmä nro.
Ratsastaja - Hevosen nimi (http://-alkuinen osoite)
Lyhyt vastaus kysymyksiin: Mitä toivot valmennukselta? Mihin mahdolliseen ongelmaan haluat valmentajan kiinnittävän huomiota?

Huom! Valmennukset ovat avoinna vain suomalaisille puoliverisille ja Hukkapuron kasvateille. Valmennukseen osallistuvalta hevoselta on löydyttävä sivuilta vähintään lyhyt kuvailu siitä, millainen hevonen on ratsastettaessa.

Ryhmät

Kaikkiin ryhmiin otetaan neljä osallistujaa. Yksi ratsastaja voi ilmoittaa yhden hevosen/ryhmä. Osallistuminen kaikkiin ryhmiin on sallittua.
Saat 100+ sanan valmennuksen yhdistämällä alun tehtävänkuvauksen ja henkilökohtaisen kommentin!

Ryhmä 1. lauantai, orit (avoinna fwb)

Päivän orien ryhmässä taso oli hyvin korkea ja pääsimmekin tunnin aikana käymään hyvin läpi Intermediate II tason tehtäviä. Aloitimme valmennuksen verryttelevillä ja rentouttavilla avo- ja sulkutaivutuksilla, jonka jälkeen vuorossa oli piaffeen ja passageen siirtymisten hiomista. Lopuksi vielä työskentelimme laukassa ja keskityimme erityisesti laukanvaihtoihin.

 1. Tuulia T. - Icaros Rouge
  Tuulian ja Iken yhteistyö vaikutti varsin sujuvalta ja ori selvästi on jo kokenut kouluratsu. Kuitenkin lisää tarkuutta jäin kaipaamaan erityisesti piaffeen ja passageen siirtymiseen, jotka tuntuivat tapahtuvan aina pari askelta myöhässä. Ikke tarvitsee selkeitä apuja ja jää hieman kysymysmerkiksi, kun Tuulia siirtymisen lähestyessä jännittyy ja muuttaa ratsastustaan. Niinpä tärkeintä onkin pysyä rentona ja käyttää apuja johdonmukaisesti niin, että siirtymistä pyytää aina samalla tavalla. Laukkahommat ratsukolta sujuivat hyvin ja vaihdot olivat erittäin tarkkoja ja reippaan näköisiä.

 2. satu - National Lampoon Vegas
  Larin suurin vaikeus tuntui olevan keskittymisen riittämisessä ja varsinkin valmennuksen aluksi orilla riitti ihmeteltävää niin uudessa paikassa kuin vieraassa ympäristössä. Alussa tehdyt avo- ja sulkutaivutukset kuitenkin selvästi helpottivat Larin kanssa työskentelyä, sillä kun orin sai rennoksi ja pehmeäksi, malttoi se keskittyä paremmin ratsastajan apuihin ja pyydettyyn tehtävään. Varsinkin laukanvaihtoihin jo vähän väsähtäneen orin oli hankala keskittyä, mutta hetken avo- ja sulkutaivutusten ratsastaminen ja rentoutuminen auttoi Laria jaksamaan hyvin loppuun asti.

 3. Hamzi - Sixtus Vegas
  Hamzin ja Sampan yhteistyö ei ollut vielä aivan yhtä saumatonta kuin muiden ratsukoiden, sillä ratsukolla yhteistä taivalta oli takana vain suhteellisen vähän. Niinpä nopeasti vaihtuvat tehtävät aiheuttivatkin hieman päänvaivaa ja välillä Hamzi sai säätää herkän orin kanssa apuja paljonkin. Varsinkin piaffessa ja passagessa ratsukolla on vielä tekemistä, sillä Samppa katoaa herkästi alta, jos avut ovat liian epätarkkoja. Pääasiassa ratsukon meno näytti kuitenkin varsin lupaavalta, mutta ahkeraa treeniä tarvitaan, jotta yhteinen sävel löytyy hankalissakin tehtävissä.

 4. Pierre - Drummin Harley
  Pierren ja Duman valmennus alkoi lupaavasti, mutta meno muuttui tahmeammaksi loppua kohden. Isoliikkeinen ori nimittäin väsähti hieman piaffe ja passage harjoituksen jälkeen ja laukanvahdoissa se protestoikin aluksi vahvasti työntekoa vastaan. Mitä enemmän Duma kiukutteli, sen enemmän myös Pierre jännittyi, mikä aiheuttikin varsin negatiivisen kierteen. Niinpä käskinkin Pierreä rentoutumaan ja pyysin ratsukkoa aluksi tekemään vain yhden laukanvaihdon keskihalkaisijalla. Kun tämä onnistui, oli aika alkaa vaikeuttamaan tehtävää pikkuhiljaasamalle tasolle kuin muilla. Duman kanssa ei kannata alkaa vänkäämään kilpaa, vaan ottaa suosiolla yksi askel taaksepäin, jonka jälkeen orin kanssa pääsee taas uudestaan eteenpäin.

Ryhmä 2. lauantai, tammat (avoinna fwb)

Tammojen ryhmässä tänään päivän kantava teema oli rentouden löytäminen ja hevosen jumppaaminen. Tätä alettiinkin hakemaan aluksi vain ratsastamalla käynnissä paljon avo- ja sulkutaivutusta sekä pohkeenväistöä. Samaa tehtävää jatkettiin myös ravissa ja laukassa koko ajan keskittyen siihen, että hevoset taipuvat rehellisesti, kulkevat avoimessa muodossa ja muutenkin rennosti. Vaikka päivän tehtävät olivatkin yksinkertaisia, on ne hyvin tärkeä osa kilpahevosen treenaamista.

 1. Tuulia T. - Sokerikuun Supernal Dreamer
  Sumu vaikutti suhtautuvan ratsastajan apuihin hyvin herkästi ja vaikutti siltä, että halusi suorittaa tehtävät rauhassa ilman ratsastajan vaikutusta. Tuulia päätyi tamman kanssa myös aluksi helposti ylitaivuttamaan ja ylityöstämään tammaa. Pyysin Tuuliaa pienentämään apujaan ja pyytämään Sumulta hieman vähemmän, mutta kuitenkin pitämään tuntuman läsnä niin että tamma ei jäisi kokonaan täysin yksin. Rauhallisten lempeiden apujen ja tasaisesti läsnä olevan tuntuman avulla tamma alkoikin rentoutua, eikä enää saanut sätkyä heti, kun ratsastaja yritti vaikuttaa siihen pohkeella tai ohjalla ja tamma muuttui koko valmennuksen ajan paremmaksi ja paremmaksi.

 2. satu - Stella Vegas
  Stellalla näytti olevan meno päällä heti valmennuksen alusta alkaen, eikä tamma oikein malttanut keskittyä työskentelemään varsinkaan käynnissä. Stellan menohaluista huolimatta en antanut ratsukon purkaa pahimpia energioita ravissa, vaan käskin satun vain hengittää syvään ja istua mahdollisimman raskaasti satulassa. Tärkeää oli myös säilyttää käden elastisuus, eikä jämähtää pidättämään tammaa koko ajaksi, jolloin tamma jännittyi ja lähti juoksemaan entistä pahemmin alta pois. Ehdotin, että satu tihentäisi erilaisten tehtävien vaihtelua ja tekisi esimerkiksi avotaivutusta vain pari askelta ja vaihtaisi sitten seuraavaan. Näin Stellan täytyi keskittyä paremmin ja samalla tamma joutui luopumaan kiirehtimisestään.

 3. Hamzi - Shadow's Carpe Diem
  Emma näki tänään mörköjä joka nurkassa ja Hamzi saikin tehdä kunnon työn, että sai tamman huomion käännettyä itseensä. Niinpä ratsukko ei löytänytkään tänään aivan täydellistä harmoniaa, mutta varmasti kotioloissa päivän harjoitukset toimivat Emman kanssa paremmin. Tamman kanssa tärkeää on keskittyä tekemiseen ja säilyä rauhallisena ja rentona säpsähtelyistä huolimatta. Tärkeää on myös pitää tamman mielenkiinto yllä, jottei se ala kytätä vieraita nurkkia. Kun Hamzi sai Emman keskittymään, toimi taivuttelu kuitenkin hyvin ja Emma alkoi selvästi rentoutua ja venyttää askeltaan, kunnes taas huomasi seuraavan mörön.

 4. Pierre - Santa Colonna MET
  Conna otti päivän teeman eli rentoilun vähän turhankin kirjaimellisesti ja sen kanssa saikin keskittyä rauhoittumisen sijasta siihen, että sen liike pysyi laadukkaana ja eteenpäinpyrkivänä siitä huolimatta, että tehtävä oli ratsastaa rennosti. Niinpä käskinkin Pierren herättelemään tammaa silloin tällöin reippailla siirtymisillä, jotta Conna ei täysin nukahtaisi pystyyn. Tärkeää oli myös muistaa, ettei pohkeilla jäänyt puristamaan, vaan reaktio tammasta oli saatava heti. Taivutusten aiheuttama vertyminen ja rentoutuminen kuitenkin auttoi myös siihen, että lopulta Conna kulki mielellään eteenpäin.

Ryhmä 3. sunnuntai, orit (avoinna Hukkapuron kasvateille)

peruttu

Ryhmä 4. sunnuntai, tammat (avoinna Hukkapuron kasvateille)

Hukkapuron kasvattien valmennuksessa keskityttiin tänään laukanvaihtoihin. Aluksi laukkatyöskentely aloitettiin yksittäisen laukanvaihdon tekemisellä keskihalkaisijalla ja tästä tehtävää vaikeutettiin pikkuhiljaa ratsukon edistymisen mukaan. Tavoitteena oli saada tehtyä siistit laukanvaihdot keskihalkaisijalla joko joka kolmannella tai neljännellä askeleella. Laukkatyöskentelyn jälkeen ratsastettiin vielä hetki ravissa tavoitteensa saada hevonen rentoutumaan, venyttämään itseään ja pidentämään askeltaan mahdollisimman hyvin.

 1. Kida - Jeanett Wolf
  Jenin kanssa laukanvaihdot pistivät ratsastajan hermot kunnolla koetukselle, sillä tamma tuntui hermostuvan helposti tehtävästä, eikä aluksi muut kuin yksittäiset vaihdot tuntuneet toimivan. Lopulta keksimme syyksi sen, että Kida hieman horjahti vaihtojen aikana Jenin selässä, mikä sai tamman vetämään tänään palkokasvin turpaansa. Kun Kida keskittyi sitten istuntaansa ja pyrki korjaamaan ongelmaa, alkoi Jenikin toimia paremmin. Ravissa Tuulia kuitenkin istui erittäin kauniisti ja saikin Jenin laukkatyöskentelyn jälkeen hyvin rauhoitettua ja rentoutettua loppuverryttelyjä varten.

 2. Veera R. - Aniline Wolf
  Anni vaikutti varsin rauhalliselta ja hyvin keskittyvältä tammalta, mutta valmennuksen aluksi siltä tuntui olevan hiukan hukassa laukanvaihdon tekeminen. Niinpä ensimmäisiksi kerroiksi asetimme puomin auttamaan Annia oivaltamaan, mitä siltä haimme. Kun tamma tajusi laukanvaihtojen idean, alkoi se tarjoamaan sitä innokkaana jokaisella suoralla uralla, kun Veeran tasapaino hieman heilahti. Niinpä tamman kanssa saikin keskittyä siihen, että se todella tajusi, millä avuilla Veera siltä laukanvaihtoja pyysi. Laukkatyöskentely tänään vaati Annilta melko paljon, joten loppuravien aikana se oli melko väsynyt. Veera sai sen kuitenkin rentoutumaan ja kantamaan itsensä hyvin loppuun asti.