Hukkapuro

virtuaalitalli / a SIM-game stable

Spectre

"Sepe"

VH15-044-0329


holstein, ori
musta, 167 cm
s. 05.05.2014

Maahantuoja Pierre
Omistaja Otterley Wilson VRL-12757

KTK-I, KRJ-I, VPVL-I

virtuaalihevonen / a sim-game horse

Kuollut 05.1.2019

Sepe muutti meille Pierren luota Prime Sporthorsesista, missä ori oli päässyt jo aloittelemaan kilpailu-uraansa ja saanut varsin kunnollisen kotikasvatuksen. Vaikka orilta löytyikin egoa ja orimaisuutta aimo annos, totteli se käskyjä ja kunnioitti ihmisiä heti paikalla. Prime Sporthorsesista tulleiden hevosten kanssa emme olleet koskaan joutuneet pettymään, eikä Sepekään tehnyt poikkeusta sääntöön. Vaikka orin olemus huokuukin orimaisuutta ja voimaa, on sen kanssa ollut aina helppoa ja mutkatonta työskennellä. Mikään aloittelijan hevonen ori ei kuitenkaan ole, vaan se vaatii käsittelijäksi kokeneen ja taitavan hevosihmisen.

Hoidettaessa Sepe kunnioittaa ihmistä, väistää pyydettäessä ja käyttäytyy kohtalaisen hyvin, mutta varsinkin tylsistyessään se saattaa alkaa steppailla paikoillaan. Siksi ori kannattaakin laittaa hoitohetkien ajaksi kiinni ja yrittää toimia mahdollisimman ripeästi. Sepe ei ole mikään pitkien harjaustuokioiden tai ylettömän puuhailun ystävä ja siltä meneekin hermot, jos sen kimpussa häärätään liikaa. Perushoitotoimenpiteistä ja varustamisesta orin kanssa kuitenkin selviää ongelmitta.

Ratsastettaessa Sepe on melko vahva edestä ja kovakätisen ratsastajan kanssa orin kanssa saakin nopeasti aikaan kunnon vetokilpailun, kun ori alkaa painaa kuolaimelle. Niinpä Sepen kanssa onkin haettava sen raskaudesta huolimatta kevyttä ohjastuntumaa ja keskityttävä ratsastamaan enemmän pohje- ja painoavuilla kuin ohjalla. Sepe vastaa turhaan voimankäyttöön aina voimalla ja orista tuleekin varsinainen jyrä, jos sitä ratsastaa turhan ronskisti. Sepen kanssa onkin keskityttävä yllättävän paljon kevyisiin apuihin ja siihen, että ori saa omassa rauhassa suorittaa tehtävät. Sepe on todella taitava ja voimakas ratsu ja erityisesti se käyttää takaosaansa todella hyvin. Laukkatehtävät ja erityisesti laukanvaihdot ovatkin orin erityisalaa ja niistä se yleensä napsii huippupisteet.

Matkustajana Sepe on hieman rauhaton ja varsinkin pidemmillä matkoilla ori alkaa herkästi kolistella ja elämöidä kuljetusautossa. Niinpä sen kanssa onkin hyvä pitää pieniä taukoja, jos vain mahdollista. Uusissa paikoissa Sepe pistää herkästi shown pystyyn ja kukkoilee varsinkin vieraille hevosille, mutta jämäkällä komentamisella orin saa kyllä palautettua ruotuun. Kilpailuissa Sepellä tuntuu olevan aimo annos virtaa ja sen ego paisuu puolet suuremmaksi, mutta kunhan orin energisyyden ja mahtipontisuuden saa valjastettua työntekoon, saa radalla varmasti tehtyä todella näyttävän ja vaikuttavan suorituksen.


Sukutaulu

i. Spectron evm
holst-ori, 169 cm, musta
ii. Sipico evm
ie. Triumpha evm
e. Nectra evm
holst-tamma, 166 cm, tummanruunikonkimo
ei. Hyperior evm
ee. Neran evm

Sukuselvitys

i. Spectron on musta, 169cm korkea holsteinori, joka on kantakirjattu I-palkinnolla ja oria pidetään aikansa yhtenä huippu kouluperiyttäjistä. Muoti nimeksi nousseella nyt 16-vuotiaalla Spectronilla on jo yli sata jälkeläistä. Nykyään tosin orin käyttö on hieman vähentynyt, sillä sen astutusmaksut ovat nousseet pilviin ja tammojen kriteereitä tiukennettu todenteolla. Spectronilla on orimainen, mutta kuitenkin yhteistyökykyinen luonne, todella hyvä rakenne ja se on pärjännyt loistavasti Grand Prix tasolla kouluratsastuksessa. Jälkeläisilleen Spectron onkin periyttänyt hyvää rakennetta ja varin näyttävää ja mahtipontista liikettä. Orin omistaja on sanonut, ettei varmasti enää koskaan tule omistamaan samanlaista hevosta, sillä niin täydellinen paketti Spectron on.

ii. Sipico tulee vanhasta ja tunnetusta koulusuvusta. 170cm korkea, musta holsteinori kilpaili 22-vuotiaaksi asti kouluratsastuksessa Grand Prix tasolla suoriutuen tasaisen varmasti joka kerta. Sipicoa pidettiin todella tasaisena ja varmana suoritushevosena ja sillä oli hyvin rauhallinen ja yhteistyökykyinen luonne. Kysyntää jalostuksessa kuitenkin heikensi hieman se, että orilta löydettiin irtopalat, jotka vaikuttivat myös periytyvän sen jälkeläisille. Myös poikkeuksia tosin löytyi, kuten orin tunnetuin jälkeläinen, supertähdeksi noussut Spectron. Sipico lopetettiin 23-vuotiaana jalkaongelmien alettua haitata sen elämää liikaa.

ie. Triumpha on yksi varsin tunnetun ja perinteikkään saksalaisen holsteinsiittolan siitostammoista. Nyt 20-vutoiaalta tammalta löytyykin 12 jälkeläistä ja tamma on jo nykyään siirtynyt eläkkeelle. 163cm korkea, ruunikko, holsteint Triumpha tulee varsin täysveripainotteisesta suvusta ja vaikka tammalla itsellään ei olekaan juuri kilpailunäyttöjä, on se periyttänyt jälkeläisilleen selvästi voimaa ja hyvää suorituskykyä samoin kuin reaktiivista ja säpäkkää luonnetta. Tamman jälkeläisistä moni onkin päätynyt kilpailukäyttöön kenttäratsastuksessa, mutta suurin menestyjä on kouluratsu Spectron..

e. Nectra on melko vaatimaton 166cm korkea, tummanruunikonkimo holsteintamma. Prix St. Geroges tasolla parhaimmillaan kilpaillut tamma on lähinnä ollut omistajansa harrastuskaveri, eikä tammalta löydy meriittejä esimerkiksi näyttelykehistä. Nectra astutettiin 4-vuotiaana Spectronilla, joka silloin vielä aloitteli uraansa. Tamman omistaja ei todellakaan tiennyt, millaisen jättipotin oli saanut, sillä jo seuraavana vuonna Spectronin astutusmaksut olivat kaksinkertaistuneet. Nectran ensimmäisen varsan kapasiteetti yllättikin sen omistajan täysin ja orivarsa päätettiin myydä tavoitteellisempaan kotiin. Parin vuoden päästä Nectrasta teetettiin toinen varsa, joka jäi tamman omistajalle kasvamaan ja jatkamaan emänsä jalan jäljissä leppoisan harrastuskaverin uraa.

ei. Hyperior on 165cm korkea, mustankimo ori, joka tulee ihan kohtalaisen menestyneestä koulusuvusta ja on kilpaillut itse Intermediate II tasolla. Oria on käytetty melko ahkerasti jalostukseen ja sillä onkin kymmeniä jälkeläisiä, joista suurin osa on eri puolilla maailmaa harrastekäytössä. Löytyy Hyperiorin jälkeläisistä tosin myös muutama GP-tasolla startannut. Hyperior on III-palkinnolla kantakirjattu perushyvä ori, jonka luonne on yhteistyökykyinen ja helppo käsitellä. Orin jälkeläiset ovatkin olleet pääasiassa järkeviä ja toimivia käyttöhevosia, mutta aivan huipputasolle niistä ei ole ollut.

ee. Neran on 156cm korkea, tummanruunikko, ulkonäöltään miltein ponimainen holsteintamma, joka kilpaili omistajansa kanssa niin esteitä, koulua kuin kenttää. Neran oli luonteeltaan varsin sähäkkä ja reaktiivinen tapaus, jolla oli potentiaalia moneen lajiin. Valitettavasti tamman pieni koko kuitenkin karisti tämän mahdollisuuksia varsinkin esteillä. Omistajansa silmäteränä ollut Neran sai yhteensä neljä varsaa, joista kaikki ovat olleet lähinnä harrastekodeissa. Tamma on periyttänyt varsoilleen ketteryyttä, sopivaa sähäkkyyttä ja monipuolisuutta, sillä Nectraa lukuunottamatta muut Neranin varsat ovat kilpailleet sekä esteillä että koulussa.